tiistai 11. marraskuuta 2014

Opintovierailu Valkeakoskelle 5.11.

Yhdeksäsluokkalaisten valinnaiselle atk-ryhmälle tarjoutui tilaisuus lähteä vierailulle UPM:n paperitehtaalle Valkeakoskelle. Tiukan taloudellisen tilanteen takia vierailuihin ei juuri ole mahdollisuutta, mutta nyt Metsäteollisuus maksoi linja-autokuljetuksen ja mielellämme tartuimme tilaisuuteen.

UPM:n Valkeakosken paperitehdas, eli Tervasaaren paperitehdas, on yli 100 vuotta vanha. Tänä päivänä tehdas tuottaa tarrojen taustapaperia UPM-kymmene OY:lle ja ruotsalaiselle Billerud Oy:lle yhteensä kolmella eri paperikoneella. Me pääsimme asiantuntevan ja hauskan oppaan avulla tutustumaan ensin tehdasalueeseen. Alue oli valtavan suuri! Kiersimme linja-autolla koko tehdasalueen ja oppaamme kulkuluvan ansiosta jokainen portti aukesi linja-automme edessä.
Ilmakuva alueesta
Kuva: UPM Tervasaari arkisto

Kiertoajelun jälkeen meille pidettiin auditoriossa esittely tehtaan historiasta. Vaikka kaikki saavat koulupäivän aikana istua pulpettien takana varmasti riittävästi, kaikki jaksoivat kuunnella tämänkin esityksen hienosti. Paperin valmistuksen historiasta kerrottiin mielenkiintoisesti ja mainittiinpa esityksessä Haapasaaren metsät ja Rajalan kämppä Laipanmaassa. Esitystä oli muutenkin mukava seurata, mutta viimeistään limsapullo, berliininmunkki ja kuppi kahvia tekivät seuraamisesta mielyttävää.

Auditorioesityksen lopuksi saimme kaikki omat suojalasit, turvaliivit ja kuulosuojaimet. Lähdimme tutustumaan paperikone kahdeksaan. Kone oli vaikuttavan kokoinen. Hallissa oli niin kova meteli, että emme juuri jutelleet, mutta konetta ihasteltiin sitäkin enemmän. Kone pystyy tuottamaan 7 metriä leveää paperia jopa 1500 metriä  minuutissa! Halli oli erittäin siisti, eikä työntekijöitä juurikaan näkynyt. Sitten pääsimme oppaan mukana valvomoon. Valvomossa otimme kuulosuojaimet pois ja yksi työntekijöistä kertoi heidän työstä. Työntekijöitä oli kolme ja tietokoneen näyttöpäätteitä oli ainakin 30! Emme enää ihmetelleet, miksi lähdimme juuri atk-tunneilla tutustumaan tehtaaseen… Kolme työntekijää valvomossa oli kuulemma paljon, monesti yksi ihminen valvoo näytöistä koneen toimintaa.

Kuljimme vielä paperikoneen päähän ja osuimme paikalle, kun 50tonnia painava paperirulla tuli valmiiksi. Yksi työntekijä  nosti nosturilla rullan teloineen pois ja kone jatkoi uuden paperin valmistusta.

Reissu oli mukava ja avartava! Kunhan täytämme 18 vuotta, voimme hakea Tervasaareen kesätöihin.
Paperikone 8
Kuva: UPM Tervasaari arkisto

Ryhmäkuva paperikone kasin vieressä.

Saumurihajoittelua


Eli aloitimme käsityön tunnilla pipon tekemisen saumurilla. Kukaan ei ollut koskaan käyttänyt saumuria, joten meille piti selittää miten se toimii ja miten sillä ommellaan. Tiina näytti meille nopeasti miten saumurilla sai lankaa tulemaan ja mitä nappeja ei saanut painella, ellei halunnut sekoittaa konetta.

Kokeilimme tilkkuihin saumurointia ennen kuin aloitimme itse pipon tekemisen. Saumuri oli aika outo, kun se leikkasi myös kangasta samalla, mutta selvisimme kokeilusta ihan hyvin.

Värivaihtoehtoina pipoihin meillä oli musta, harmaa, punainen ja mustavalkoinen tähtikuvio. Leikkasimme kaavat, kiinnitimme ne kankaaseen ja leikkasimme taas. Sitten kävimme saumurin kimppuun.

Saumurilla ompelu meni hyvin, ainakaan kukaan ei hajottanut niitä tietääkseni. Lopuksi ompelimme ompelukoneella tai käsin pipon kääntöaukon umpeen.

Pipo oli tosi nopea ja aika helppo tehdä. Pipon voi tehdä myös vanhasta t-paidasta, jos kotoa löytyy sellainen.


So, we started to make a stocking hat. Nobody had ever used the overlock sewing machine so our teacher had to explain how to use it. Tiina (our teacher) showed quickly how to get string out of the machine, but we shouldn’t press any buttons, for not to put overlocker  “going bananas”.


It was easy to do it and everyone was happy J :D


Teksti: Linda Koivula

In English: Rasmus Järvinen

Pipon voi tehdä vaikka vanhasta t-paidasta.

Janina ja onnistunut lopputulos.

"Ja niitä saumurin lankoja ei saa sitten sotkea!"

Pojat saumuriharjoituksissa.
Saumurit ja ompelukoneet valmiina palvelukseen.

Yksi tunnin tavoitteista oli oppia tekemään ohjeen perusteella mahdollisimman itsenäisesti.

Linda bloggaa.

Julian myssystä tuli hieno.

perjantai 7. marraskuuta 2014

Tekstiilityön tunneilla

KÄSSÄTUNNIT    ANNI 7B ILONA 7B

Hupparit
-      Teimme fleesekankaasta hupparit.
-      Niissä oli monia eri värejä ja niistä tuli upeita.
-      Resorien kiinnittäminen oli haastavaa, mutta kaikki selvisi siitä ja niistä tuli hyviä.
 Virkatut rätit
-      Virkkasimme rätit.
-      Opimme virkkaamaan pylväillä.
-      Niistä tuli hienoja. Ja värikkäitä.
Pallot
-      Aloittelimme tekemään palloja luokkiin.
-      Joillekkin se oli helppoa mutta toisille hankalaa.
-      Ne ei ole vielä valmiita, mutta kohta ne ovat.
Pipot
-      Meidän seuraava työ on trikoopipot.
-      Kukaan ei ole vielä aloittanut, mutta varmasti kohta päästään alkuun!
Tunnit
-      Tunnit sujuu hyvin, mutta joskus oma-aloitteisuutta puuttuu.
-      Oppilaat ovat iloisia, joskus väsyneitä.
-      Joskus käytimme liikaa puhelimia, mutta opimme wilmamerkinnöistä. J

 Tässä vielä kuvia!!